Wednesday, 17 January 2018

CARA TURUNKAN TEKANAN DARAH TINGGI

Sebelum ni saya ada share tentang TEKANAN DARAH TIINGGI, kali ni saya nak share tentang CARA UNTUK TURUNKAN TEKANAN KE PARAS NORMAL.

CARA UNTUK MEMASTIKAN TEKANAN DARAH NORMAL



šŸ’„Tekanan darah normal ialah 140/90
šŸ’„Sistolik 120-139 atau distolik 80-90 (120-139/80-90) diangap pre-tekanan darah tinggi
šŸ’„Memerlukan rawatan perubahan cara hidup untuj memastikan tekanan darah normal atau terkawal
šŸ’„Perlu menjalankan gaya hidup sihat
šŸ’„Pengendalian stress yang berkesan supaya tekanan darah berada di tahap normal 

KESAN TEKANAN DARAH TINGGI

šŸ’„Akan menyebabkan storke jika tidak mendapat rawatan yang sepatutnya 
šŸ’„Memerlukan pengurusan rawatan komprehensif dan multidisplin

KOMPLIKASI

šŸ’„Merupakan penyakit kronik
šŸ’„Boleh disebabkan oleh masalah buah pinggan, endokrin dan lain-lain
šŸ’„Menyebabkan perubahan atherosclerosis pada dinding salur darah
šŸ’„Menyebabkan salur darah sempit pada jantung, otak, salur darah utama
šŸ’„Pengaliran darah tidak lanjat dan boleh menyebabkan storke dan serangan jantung
šŸ’„Tekanan darah tidak terkawal menyebabkan buah pinggan memgalami tekanan tinggi yang kronik
šŸ’„Akan menyebabkan kerosakan pada tisu buah pinggan dan akan menyebabkan kegagalan buah pinggan 

PERKARA YANG BOLEH MENYEBABKAN PENINGKATAN TEKANAN DARAH

šŸ’„Boleh meningkat dalam keadaan tertentu seperti stress, gelisah, penat, kesakitan, berdebar-debar, ketakutan, bersenam
šŸ’„Ia tidak bermakna individu itu mempunyai penyakit tekanan darah tinggi kerana ia akan kembali normal

CARA MENGAWAK TEKANAN DARAH TINGGI

šŸ’„Mengamalkan gaya hidup sihat seperti bersenam secara berkala
šŸ’„Amalkan permakanan sihat dan seimbang
šŸ’„Kurangkan pengambilan makanan yang mengandungi garam dan kolesterol berlebihan
šŸ’„Kekalkan jisim berat badan unggul(BMI<24)
šŸ’„Pengurusan stress yang berkesa 
šŸ’„Tidak merokok
šŸ’„Mengamalkan cara hidup aktif
šŸ’„Menjalankan pemeriksaan tekanan secara berkala
šŸ’„Patuh pada rawatan ubatan yanv diberi oleh doktor

SUPPLEMENT YANG BOLEH MEMBANTU UNTUK MENGAWAL

VIVIX
šŸ”…Melindungi DNA, memperbaiki DNA dan memberi impak positif kepada pengawalan genetik
šŸ”…Melindungi dan memgurangakan risiko penyakit berkaitan jantung
šŸ”…Membantu dalam proses penurunan berat badan
šŸ”…Meningkatkan kesihatan imum badan & mengalakan kesihatan keseluruhan

OMEGA GUARD
šŸ”…Omega 3 telah diuju dan terbukti dalam mengurangkan tekanan darah tinggi
šŸ”…Kajian terbaru dari American Heard Assoelation Journal telah menunjukkan omega 3 merendahkan tekanan darah berbanding orang yang tidak mengambilnya
šŸ”…Bertindak melancarkan saluran darah dan membuang kolestrol di dalam darah

GARLIC
šŸ”…Membantu mengekalkan tekanan darah yang normal dan paras kolestrol
šŸ”…Menggalakkan kesihatan kardiovaskular
šŸ”…Menurunkan kolestrol LDL, trigliserida dan kelikatan darah



Jika berminat dengan supplement semulajadi dan ingin menambah income bulanan anda boleh hubungi saya untuk konsaltasi percuma atau anda boleh dapatkan produk melalui esell di bawah

HASANAH@NA

Monday, 15 January 2018

TEKANAN DARAH TINGGI / HIPERTENSI

APA ITU TEKANAN DARAH TINGGI



šŸ’„Penyakit darah tinggi / hipertansi adalah penyakit kronik yang boleh membawa komplikasi kronik

šŸ’„37% rakyat malaysia mengidap penyakit darah tinggi
šŸ’„Secara amnya penyakit inim tiada penyebab khusus tetapi faktor seperti sejarah keluarga, obesiti, tekanan(stress), diabetis.
šŸ’„Tekanan darah tinggi akan menyebabkan stroke(angin ahmar), serangan jantung, kegagalan buah pinggan, tekanan darah tidak stabil.

TINDAKAN YANG PERLU DIAMABIL


šŸ’„Membuat pemerikaan tekanan darah sekurang² 6bulan sekali

šŸ’„Memdapat rawatan yang sesuai jika di diagnosia tekanan darah tinggi.
šŸ’„Mengamalkan gaya hidup sihat dari segi permakanan dan aktiviti harian.

BILA PENYAKIT DARAH TINGGI DI DIAGNOS KAN




šŸ’„Bacaan tekanan darah sistolik atau diastolik tinggi 

šŸ’„Satu bacaan tinggi secara berterusan selama 3-6bulan
šŸ’„Setelah pemantauan dan penilaian risiko kardiavaskular dijalankan
šŸ’„Penentuan tidak bergantung kepada gejala dan induvidual contoh sakit kepala, sakit leher.


RAWATAN


šŸ’„Mendapat rawatan dari doktor yang berdaftar

šŸ’„Mengambil ubatan yang disediakan dan makan secara kosisten
šŸ’„Memerlukan pemantauan dari doktor

Selain itu boleh juga berusaha dengan VIVIX bagi menbantu mengstabilakan tekanan darah kerana ia merupakan supplement anti oksida yang digunakan untuk perlbagai masalah kesihatan

















Jika berminat dengan supplement semulajadi dan ingin menambah income bulanan anda boleh hubungi saya untuk konsaltasi percuma atau anda boleh dapatkan produk melalui esell di bawah


https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=67abf0d373fc4749eaf77e4db1184ac8

HASANAH@NA









Monday, 11 December 2017

3TIPS MUDAH KURANGKAN SELESEMA BAYI

Kali ni saya terpangil untuk kongsikan tips yang selama ni saya guna untuk bayi saya dari yang sulong sampaikan yang no 2 ni. Alahamdulilah sangat² berkesang.

Dikelantan sekarang musin hujan jadi kanak² mudah mendapat selesema atau deman.

Baby Hana saya ni kerap deman dan selesema nak di bandingkan dengan kakak dia dulu, kakak dia dulu kerap demam selepas umur 2 tahun, itu pun di sebabkan masalah tonsil cepat bengkak. Nanti ada masa saya kongsikan macam mana saya atasi bengkak tonsil kakak yaya.

Ok berbalik pada TIPS MUDAH YANG SAYA GUNAKAN UNTUK KURANGKAN SELESEMA BABY HANA

1) Wap air bawang putih
- Rebus air, bakar bawang putih dan masukkan kedalam bekas air rebusang tadi.
- Tunggu air mendidih dan tuangkan kedalam bekas plastik(tak nak tuang dalam bekas plastik pun takpe)
- Tekekupkan muka baby macam dalam gambar di bawah(maaf gambar gelap sikit)

 - Se elok nye letak kain atas kepala bayi sampai kebawah supaya wab air terus ke muka bayi
- Pastikan wab air sesuai dengan kulit bayi


2) Minyak bawang putih
- Bakar bawang putih
- Ketuk-kutuk bagi hancur sedikit
- Masukkan minyak masak
-Sapu pada tapak kaki, dada dan belakang bayi(sapu sedikit sahaja)

3) Supplement untuk meningkatkan imun bayi
- saya ambil nutriferon untuk meningkatkan imun badan saya dan baby hana.
- nutriferon tu saya yang ambil dan saya menyusukan baby hana dengan kerap agar baby hana mendapat manfaat nutiferon.
- Dalam susu ibu juga sudah ada sistem pertahanan untuk bayi, sebab itu kita digalakan menyusukan bayi kita dengan susu ibu sahaja.

Jika berminat dengan supplement semulajadi dan ingin menambah income bulanan anda boleh hubungi saya untuk konsaltasi percuma atau anda boleh dapatkan produk melalui esell di bawah

HASANAH@NA

Monday, 4 December 2017

Promosi Shaklee December 2017

Wahhh dah masuk bulan penghujung tahun dah kita yea. Kejap je masa berlalu. Akak harap tahun 2017 ni akan memberi seribu kenangan manis pada kita semua yea.

Di bulan baru shaklee pasti akan ada promosi.  Bulan ni promosi yang sangat2 di tunggu oleh penggemar tegar.

Nak tahu apa jom kita lihat gambar di bawah








JIKA ANDA INGIN DAPATKAN SUPPLEMENT SEMULAJADI ANDA SENDIRI ANDA BOLEH TEKAN ESELL DIBAWAH

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=695764d4325bcd3fc03ad95e7a6d1497


ATAU BOLEH HUBUNGI SAYA



HASANAH@NA


Wednesday, 22 November 2017

TESTIMONI: LUKA BERSALIN SECARA PEMBEDAHAN CEPAT KERING, BONUS SUSU BADAN MERIAH

IBU-IBU YANG TENGAH BERPANTANG ADA MEMPUNYAI MASALAH SEPERTI DI ATAS KE?

Saya juga pernah mengalami bersalin secara pembedahan tapi alhamdulilah luka saya tidak mengalami komplikasi. Ia juga cepat sembuh, dalam masa seminggu keadaan luka sudah baik.


Kali ini saya ingin kongsikan pengalaman seorang akak ni yang mengalami pendarah pada luka bersalin, akak ini juga bersalin secara pembedahan. 


JOM BACA KISAH AKAK INI




[LUKA BERSALIN SECARA PEMBEDAHAN CEPAT SEMBUH SELEPAS AMALKAN SUPLEMEN DAN VITAMIN SHAKLEE]
. 
Assalamualaikum w.b.t. Saya Nurainy bte Md Jali merupakan ibu kepada seorang cahaya mata iaitu Ammar Izzariel bin Mohamad Izat. Kisah Anie jatuh hati dengan Shaklee bermula selepas lahirkan anakanda tercinta.
. 
Semasa dalam tempoh berpantang hari yang kesembilan, Anie diduga mengalami pendarahan pada luka pembedahan. Setiap pergerakan menyebabkan darah keluar daripada luka jahitan tersebut. Risau keadaan menjadi lebih serius, suami Anie pun membawa ke hospital. Hasil pemeriksaan doktor, tiada apa-apa yang serius dan minta supaya Anie pergi ke klinik kesihatan yang berdekatan untuk cuci luka tersebut pada setiap hari selama seminggu.
. 
Setelah hampir seminggu masih lagi terdapat darah yang keluar dari luka tersebut tetapi hanyalah sedikit sahaja. Walaupun sedikit Anie tetap risau. Mulalah mencari penawar untuk luka sembuh. Selepas banyak yang Anie jumpa dalam Google, Anie buat keputusan untuk membeli Vita-Lea, ESP dan Sustained Released Vita-C Plus. Bermula dari kisah itu Anie pun mendaftar sebagai ahli. Alhamdulillah dalam satu minggu konsisten pengambilan kesemua suplemen dan vitamin itu, luka pembedahan Anie jadi kering dan beransur pulih. Tiada lagi pendarahan.
. 
Kemudian, Anie mula menambah koleksi suplemen dan vitamin yang lain iaitu Alfalfa Complex, Ostematrix, Omega Guard dan B- Complex sehinggalah lengkap Set Penyusuan Anie. Alhamdulillah, asbab pengambilan set ini susu jadi pekat dan meriah. Anak cepat kenyang dan jarang sangat meragam. Jika waktu bekerja Anie akan menjalankan dua sesi untuk mengepam susu untuk pastikan bekalan susu anak sentiasa cukup. Alhamdulillah sepanjang dua tahun berjaya menyusukan anak tanpa putus bekalan. Walaupun hakikatnya terdapat pelbagai halangan yang mendatang.
.

Pengambilan ESP setiap pagi menjadikan susu lebih pekat, apabila pekat anak akan rasa cepat kenyang. Miss B pun cepat penuh tau sepanjang pengambilan set lengkap menyusu ini. Bonus yang Anie perolehi ialah berat kembali seperti sebelum hamil. Inilah #shakleeeffects yang Anie alami. Kesemua ini membuatkan Anie mendapat bekalan tenaga yang berpanjang serta kekal aktif sepanjang hari.
.
Hinggalah sekarang, Anie masih lagi mengamalkan pengambilan suplemen dan vitamin Shaklee tersebut pada setiap hari walaupun pada 11 September 2017 Anie telah berjaya menyusukan penuh Ammar Izzariel tanpa tambahan susu formula.
. 
Alhamdulillah terima kasih Allah dan Shaklee sebab membantu Anie dalam mengekalkan tahap kesihatan yang baik dan melengkapkan nutrisi untuk tubuh badan. Anie dah alami #shakleeeffects, anda bila lagi?


JIKA ANDA INGIN DAPATKAN SUPPLEMENT SEMULAJADI ANDA SENDIRI ANDA BOLEH TEKAN ESELL DIBAWAH

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=c14342b678b4a4f245687aa47fc7769d

ATAU BOLEH HUBUNGI SAYA


HASANAH@NA

Thursday, 9 November 2017

TESTIMONI: SAKIT KENCING TIKUS BERANSUR PULIH SELEPAS AMALKAN VIVIX DAN NUTRIFERON


Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan diserang penyakit kecing tikus. penyakit kecing tikus atau nama sains nya Leptospirosis adalah penyakit berjankit. ia perlu dirawat dengan segera, penyakit ini mereba dan akan membawa maut.




Pengalaman beliau menggunakan vivix dan nutriferon shaklee membantu mempercepatkan proses penyembuhan dan menguatkan sistem imun badan beliau. Selepas 7 hari beliau dapat menjalankan aktiviti seperti biase.

.
JOM BACA KISAH BELIAU
.
[SAKIT KENCING TIKUS BERANSUR PULIH SELEPAS AMALKAN VIVIX DAN NUTRIFERON]
.

Sebelum ni saya hanya pernah dengar tentang kencing tikus di berita dan saya tak sangka saya akan menjadi salah seorang yang mengalaminya. Kisah ni pada tahun lepas sekitar Ogos.
.

Pada mulanya saya berak darah lebih kurang dalam seminggu. Saya tak fikir ia sesuatu yang serius. Sebab saya tak ada sakit apa-apa. Kemudian lepas seminggu baru datang gatal-gatal badan, badan rasa lemah dan sakit kuat sangat di bahagian belakang. Rasa bisa-bisa badan.
.

Saya mula demam kebah, demam kebah dan saya cuba bertahan dua hari. Hari ketiga saya dah tak mampu tahan sakit sangat. Masa tu jam 4 pagi Subuh saya beritahu isteri dan isteri saya bawa saya ke hospital bahagian kecemasan. Saya diletakkan di katil kritikal dan dimasukkan air 8 botol. Masa tu tekanan darah terlalu rendah. Saya diletakkan di bahagian kecemasan lebih kurang 5 jam. Kemudian saya terus dihantar ke wad ICU.
.

Di sini saya diberitahu saya kena virus KENCING TIKUS. Ahli keluarga semua risau, yela kan KENCING TIKUS ni orang cakap PEMBUNUH SENYAP. Ia boleh menyerang fungsi organ lain macam buah pinggang, jantung, paru-paru dan sebagainya. Juga boleh mengakibatkan kematian mendadak. Mau tak risaunya. Semua risau terutama mak saya.
.

Di sini ICU saya dipantau rapi. Masa ni saya rasa sakit dada, muka bengkak, nak tidur pun tak selesa dan memang tak berdaya rasanya. Hati terubat bila ramai ahli keluarga, jiran-jiran dan sahabat yang datang melawat.
.

Saya ditahan di ICU selama dua hari. Masa hari kedua tu kakak saya datang dari Tanjung Malim hantarkan Vivix dan Nutriferon. Kali pertama dia bagi saya minum Vivix di katil ICU, dia bancuhkan ke dalam air botol. Merah. Pekat. Macam air sirap. Kakak saya pesan makan jugak Nutriferon yang diberi dalam bentuk sachet tu. Saya tuangkan je ke dalam  mulut.
.

Selepas keluar dari ICU saya diletakkan di wad biasa selama 6 hari. Isteri saya terus berikan vitamin setiap hari. Alhamdulillah badan pun cepat rasa sihat dan segar. Hari ketujuh tu saya dah boleh teruskan kerja saya macam biasa. Terkejut geleng kepala group famili Tok Noi bila saya hantar gambar dah atas bot pada hari ketujuh tu.
.

Kakak saya beritahu vitamin yang diberi tu dapat membantu menguatkan imun badan saya melawan jangkitan virus dan bakteria dan memberi tenaga pada sel badan saya. Syukur Alhamdulillah. Terima kasih semua ahli keluarga dan sahabat yang mendoakan. Terima kasih Shaklee


Jika berminat dengan supplement semulajadi dan ingin menambah income bulanan anda boleh hubungi saya untuk konsaltasi percuma

HASANAH@NA

Monday, 16 October 2017

5 TIPS PEKATKAN SUSU BADAN SUPAYA BAYI KENYANG TIDAK MERAGAM

Semua tahukan susu ibu ni banyak khasiat dan susu ibu ni bukan seperti susu formula yang sentiasa pekat kalau ikut bancuhan dia.


Macam mana kita nak tahu susu ibu pekat ataupun cair cuba lihat warna susu tersebut, bagi ibu-ibu yang sentiasa pam susu tu mungkin anda perasan akan perubahan warna susu tersebut. Selain itu jika bayi kerap menyusu atau menyusu terlalu lama itu tanda nye susu kita cair. Jika susu itu pekat bayi akan cepat kenyang dan waktu menyusu pun sekejap.

ok kali ni saya ingin berkongsi dengan semua pembanca bagaimana ingin pekatkan susu badan kita agar bayi cepat kenyang dan tidak meragam.

5 TIPS PEKATKAN SUSU BADAN

1) Pastikan ibu mengambil makanan yang berkhasiat - lengkap dengan sayuran, lauk dan nasi

2) Banyakkan pengambilan makanan yang berprotein - susu yang pekat adalah susu yang penuh dengan lemak dan protein

3) Pastikan ibu menyusukan bayi sehingga payudara kosong - kerana susu yang pekat kebiasaannye akan keluar di akhir penyusuan

4) Jarakkam masa penyusuan dengan jarak dekat - lebih dekat jarak sesi penyusuan semakin banyak kandungan lemak dihasilkan dalam susu.

5) Ibu boleh amalkan supplement ESP(Energizing Soy Prorein)
- membantu membekalkan ibu dengan sumber protein.
-Dengan mengamalkan ESP, ia membantu susu ibu bertambah pekat dan sekaligus membantu bayi kenyang lebih lama. 
-Ibu pun kenyang lebih lama dan lebih cergas bertenaga. 


Jika berminat dengan supplement semulajadi dan ingin menambah income bulanan anda boleh hubungi saya untuk konsaltasi percuma

HASANAH@NA