Monday, 16 October 2017

5 TIPS PEKATKAN SUSU BADAN SUPAYA BAYI KENYANG TIDAK MERAGAM

Semua tahukan susu ibu ni banyak khasiat dan susu ibu ni bukan seperti susu formula yang sentiasa pekat kalau ikut bancuhan dia.


Macam mana kita nak tahu susu ibu pekat ataupun cair cuba lihat warna susu tersebut, bagi ibu-ibu yang sentiasa pam susu tu mungkin anda perasan akan perubahan warna susu tersebut. Selain itu jika bayi kerap menyusu atau menyusu terlalu lama itu tanda nye susu kita cair. Jika susu itu pekat bayi akan cepat kenyang dan waktu menyusu pun sekejap.

ok kali ni saya ingin berkongsi dengan semua pembanca bagaimana ingin pekatkan susu badan kita agar bayi cepat kenyang dan tidak meragam.

5 TIPS PEKATKAN SUSU BADAN

1) Pastikan ibu mengambil makanan yang berkhasiat - lengkap dengan sayuran, lauk dan nasi

2) Banyakkan pengambilan makanan yang berprotein - susu yang pekat adalah susu yang penuh dengan lemak dan protein

3) Pastikan ibu menyusukan bayi sehingga payudara kosong - kerana susu yang pekat kebiasaannye akan keluar di akhir penyusuan

4) Jarakkam masa penyusuan dengan jarak dekat - lebih dekat jarak sesi penyusuan semakin banyak kandungan lemak dihasilkan dalam susu.

5) Ibu boleh amalkan supplement ESP(Energizing Soy Prorein)
- membantu membekalkan ibu dengan sumber protein.
-Dengan mengamalkan ESP, ia membantu susu ibu bertambah pekat dan sekaligus membantu bayi kenyang lebih lama. 
-Ibu pun kenyang lebih lama dan lebih cergas bertenaga. 


Jika berminat dengan supplement semulajadi dan ingin menambah income bulanan anda boleh hubungi saya untuk konsaltasi percuma

HASANAH@NA

Friday, 13 October 2017

PENGALAMAN BERSALIN - CARA NAIKKAN HB SEMASA HAMIL

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Malam ni akak nak kongsi sikit kepentingan mengambil VITAMIN SEMASA PREGNAN. Ni akak kongsi pengalaman akak pregnan anak ke 2.

Semasa pregnan anak no 2 ni akak selalu skip ambil vitamin di sebabkan oleh alahan terhadap vitamin2 tersebut, telan je vitamin2 ni terus buang balik apa yang di telan sebelum ni. Disebab kan oleh akak selalu skip ambil vitamin bacaan Hb semakin low semasa usia kandungan 5 bulan ke atas sampai la dekat deu date, last bacaan sebelum deliveri 10.5. Awal-awal pregnan bacaan hb memang cantik 12,13.

Semasa melahirkan anak sulong akak sudah ada masalah rahim lambat kecut menyebabkan berlaku pendaran tetapi tidak perlu transfusi blood. Semasa bersalin anak no 2 perkara sama berlaku pendaran banyak selepas bersalin dan kali ni terpaksa transfusi blood sebab hb time 2 5.5, dua beg blood kena transfusi.

Selepas bersalin dalam jangka masa 3 jam macam tu akak pengsan selepas turun dari katil ingin kje tandas, ini salah satu akibat tidak mengambil vitamin secara kosisten. Lagi parah sampai sekarang akak masih terasa kesan-kesan nye seperti selalu pening, gelap mata, mudah penat, mata akak pun macam dah kabur je sekarang ni.

So akak nasihatkan kepada adik-adik, kakak-kakak yang ingin merancang kehamilan atau sedang pregnan tolong jangan skip pengambilan vitamin walaupun ada alahan pada vitamin, cuba sedaya upaya kosisten pengambilan vitamin tersebut.

Semasa bacaan hb cantik akak mengambil B.COMPLEX SHAKLEE, semasa pregnan yang sulong akak ambil vitamin klinik je bacaan tak sampai pn 12,13, bacaan time tu sekitar 11-11.3 je paling tinggi.

Haiippp sory la terpanjang la pula coretan akak pada malam ni. ok lah sampai sini sahaja la yea. Semoga kalian mengambil iktibar dari apa yang berlaku pada akak ni.

KEPENTINGAN PENGAMBILAN B COMPLEX 




Vitamin B1
Sumber : beras merah, kuning telur, ikan, kacang dan gandum
Manfaatnya :
  • melancarkan metabolisme
  • melancarkan peredaran darah
  • mengoptimalkan aktiviti kognitif dan fungsi otak
  • mencegah terjadinya kerosakan urat saraf
  • memulihkan gangguan saraf 

Vitamin B6
Sumber : daging, hati, ginjal, ikan, kacang dan beras tumbuk
Manfaatnya :
  • melancarkan metabolisme
  • meningkatkan kekebalan tubuh
  • menjaga keseimbangan garam-garam mineral
  • membantu sintetis RNA dan DNA

Vitamin B12
Sumber : hati, ikan, susu dan olahannya, daging, telur dan rumput laut
Manfaatnya :
  • mencegah kerosakan urat saraf
  • membantu pembentukan sel darah merah
  • melancarkan metabolisme sistem tubuh
  • mengubah karbohidrat, protein dan lemak kepada tenaga
Kekurangan vitamin B Complex boleh melemahkan sistem saraf dan mengganggu fungsi otak yang mana akan meningkatkan lagi risiko penyakit jantung. Kekurangannya juga boleh menyebabkan pembentukan sel abnormal dan boleh mengakibatkan anemia.

Selain itu, kekurangan vitamin B Complex juga dikaitkan dengan masalah seperti depresi dan kehilangan memori. Terdapat beberapa keadaan di mana kekurangan vitamin B Complex akan menimbulkan masalah kesihatan seperti keletihan, sesak nafas, insomnia, kurang konsentrasi dan mudah tersinggung.


 KELEBIHAN VITAMIN B KOMPLEKS

 1. Menghasilkan tenaga dan berperanan dalam membantu kemampuan       berfikir.
 2. Mengelakkan penyakit beri-beri.
 3. Merangsang pertumbuhan pada kanak-kanak.
 4. Diperlukan untuk kesihatan mata, kulit, kuku dan rambut.
 5. Penting untuk sirkulasi dan fungsi normal sistem saraf.
 6. Mencegah stress.
 7. Menguatkan antibodi tubuh.
 8. Amat penting untuk aktiviti sel genetik.
 9. Diperlukan dalam pembentukan protein asid amino.
 10. Diperlukan untuk memproses dan perbaikan sel-sel darah merah.
 11. Mencegah anemia.
  

Jika berminat dengan supplement semulajadi dan ingin menambah income bulanan anda boleh hubungi saya untuk konsaltasi percuma

HASANAH@NA


Thursday, 12 October 2017

TIPS BANYAKKAN SUSU IBU

 

Akak nak kongsi sikit sal vitamin yang akak selfie tu hihihi. Itu salah satu vitamin kegemaran akak sekarang. Kalau nak di ikutkan banyak sebenarnya. Hari ni nak kongsi yang ni je dulu.

Alfalfa ni memang akak tak pernah tinggal sebab ia sudah banyak membantu akak. Dulu ia membantu semasa akak mengalami masalah susu badan drop, setelah amalkan alfalfa akak perasan masalah sembelit akak pun kurang.

Sekarang ni akak amalkan alfalfa untuk perbanyakan susu badan akak sebab akak dah niat nak fully bf baby no 2 akak ni. Alhamdulilah sampai sekrang akak still bf bby dan dapat buat stok susu.

Akak nekat untuk ebf bby no 2 ni walaupun akak berkerja, orang lain buleh tak kan kita tak boleh kan. Stok susu sentiasa ada walaupun akak tak buat stok susu semasa dalam pantang.
Bila dah jadi mak2 ni pasti nak buat yang terbaikkan untuk anak2 kita kan. Semua tahu kan kebaikan susu ibu untuk anak dan ibu. Itu sahaja la coretan akak untuj hari ini.

TIPS PERBANYANKKAN SUSU

  1. Jangan panic, bawa bertenang
  2. Sentiasa berfikiran positif
  3. Belajar ilmu "Supply n Demand"
  4. Perah susu badan
  5. Kosongkan payudara
  6. Ambil milkbooster(supplement)
  7. Perbanyakkan minum air masak (3L)
Ni akak senaraikan KEBAIKAN DAN KELEBIHAN ALFALFA

  • Mencuci hati, darah dan usus – ini adalah makanan yang sangat beralkali yang boleh mengembalikan kenormalan badan yang berasid, menghilangkan toksin dari badan, membersihkan hati, kolon, darah dan mencantikkan kulit dan otot.
  • Melawan alahan – Memperbaiki keadaan kulit dan hidung sensitif, kurap, bau badan dan ulat air (athlete’s foot) dengan berkesan.
  • Baik untuk perubahan patologi di dalam usus dan perut – Memperbaiki masalah saluran penghadaman seperti kembung, hyperasiditi, ulser gastrik, hepatitis dan sembelit.
  • Menyingkirkan lemak dan kolesterol – kajian klinikal terbukti bahawa penggunaan jangka panjang daripada alfalfa akan menghapuskan lemak, mengurangkan kolesterol, mencegah penyakit jantung, strok dan darah tinggi. Hanya Alfalfa sahaja mengandungi saponin, seperti span yang bertindak sebagai serat yang menyerap kolesterol.
  • Melawan tumor – Memakan 30-50 tablet untuk mengalkalikan badan, dengan itu memperbaiki sel-sel kanser dan membuang tumor.
  • Melegakan keletihan – Melegakan keletihan dan sebagai rawatan kepada kebanyakan penyakit
  • Mencegah/ merawat atritis – Melegakan sakit atritis dan kesakitan.


SELAIN ITU IA JUGA

  • Legakan sakit-sakit sendi dan belakang.
  • Membantu hilangkan kelesuan dan tekanan.
  • Memberi kelegaan semasa period.
  • Membantu Merawat arthitis
  • Membantu Merawat athma
  • Mencuci usus bagi membuang toksik
  • Membantu membuang angin dalam badan
  • Membantu mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor
  • Meneutralkan asid dalam badan
  • Membantu masalah keputihan pada wanita.
  • Membesar dan menegangkan payudara.
  • Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri.
  • Memulihkan urat selepas bersalin.
  • Milk booster
  • Membantu masalah penghadaman dan pencernaan
  • Meningkatkan stamina lelaki
  • Membantu Melegakan masalah sembelit

Jika berminat dengan supplement semulajadi dan ingin menambah income bulanan anda boleh hubungi saya untuk konsaltasi percuma

HASANAH@NA


Monday, 2 October 2017

11 RESEPI YANG MUDAH DAN SEDAP ESP

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Hello...hello...hello terima kasih kerana sudi berkunjung ke VitaminOri. Semperna ESP tengah offer ni saya ingin kongsi kan sedikit resepi esp yang mudah dan sedap.



Sebelum tu meh baca kebaikan ESP shaklee ni

1. Membantu menghilangkan PARUT JERAWAT
2. Membantu menjadikan kulit lebih berseri, menganjalkan kulit dan awet muda. 
3. Memberi rasa kenyang, sesuai untuk yang nak KURUS & maintain badan
4. Membekalkan TENAGA berpanjangan
5. Meransang regenerasi kulit dan otot, mengurangkan kedutan
6. Mengelakkan tulang rapuh
7. Untuk kecantikan kulit dan RAMBUT
8. Memudarkan parut
9. Memberi tona kulit yang CERAH SEKATA
10. Rendah lemak, tanpa kolesterol
11. Diproses pada suhu rendah untuk menjaga kualiti protein
12. Mempercepat PEMULIHAN LUKA selepas pembedahan 
13. Membantu pembentukan sel- sel baru
14. Bertindak sebagai antioksidan
15. Membantu mengurangkan risiko KANSER
16. Mempertingkatkan tahap KOLESTEROL BAIK
17. Memelihara kesihatan jantung
18. Membantu mengurangkan GASTRIK
19. Menghilangkan JERAGAT
20. Membaiki masalah RAMBUT GUGUR dan beruban
21. Baik untuk hormon kerana kacang soya kaya dengan isoflavones
22. Mencegah osteoporosis
23. Sesuai untuk ibu mengandung, berpantang dan menyusu yang mahu menurunkan berat badan
24. Milk booster, memekat dan membanyakkan SUSU IBU


Bestkan esp ni banyak khasiat dia sebab itu stok dia selalu cepat habis, jadi korang yang nak cuba esp ni cepat2 la grab sebelum terlepas peluang. 1 tong esp ni boleh guna untuk satu keluarga tahu. Dah la banyak khasiat jimat plok tu.

Haaa meh tengok RESEPI BEST ESP ni










CADANGAN SUKATAN ESP SHAKLEE

Boleh buat 1 atau 2 sudu ESP, yang penting jangan lebih 3 sudu sehari. 
Kalau ambil 1 sudu setiap kali, boleh ambil 3 kali sehari
Kalau ambil 2 sudu time pagi, lagi sekali boleh ambil 1 sudu ya :)
Atau ambil 3 sudu terus time pagi tu

Saya biasanya akan ambil 2 sudu ESP sebelum breakfast, so memang akan rasa lebih kenyang dan bertenaga.

Kalau ambil sehari 1 sudu, setong ESP boleh tahan 2.5 - 3 bulan

Jika berminat dengan supplement semulajadi dan ingin menambah income bulanan anda boleh hubungi saya untuk konsaltasi percuma

HASANAH@NA



Sunday, 18 June 2017

PRODUK KURUSKAN BADAN YANG BERKESAN DAN SELAMAT

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJHTERA

Haipp tinggal beberapa hari je lagikan nak beraya pasti ramai yang ingin nampak cantik dan bergaya di hari raya ni dan ada juga yang ingin melansungkan hari bahagia di bulan syawal nanti.

Ni akak nak kongsikan bagaimana nak turunkan berat badan dengan berkesan dan selamat.

Biasanya kalau sebut nak kurus je, mesti terfikir kena sekat makan, kan?

Sebenarnya kalau nak kurus, bukan kena sekat makan, tapi hanya perlu sekat makan makanan yang tak berkhasiat.

Yang buat badan berisi bagai di pam itu bukan lah sebab kita banyak sangat makan sayur atau buah, tapi sebab banyak sangat makan ayam goreng dan nasi lemak 2-3 bungkus untuk sarapan.

Bila makan banyak makanan tak berkhasiat, parasit akan mula beranak-pinak dalam badan kita.

Parasit ini akan serap nutrien dari makanan yang kita makan, jadi badan kita tak dapat nutrien yang sepatutnya.

Ini sekaligus akan membuatkan badan asyik hantar isyarat lapar sebab ingatkan kita belum makan - padahal parasit tadi yang serap nutrien.

Kurangnya nutrien juga menyebabkan metabolisma menurun, susah berat nak turun.

Produk Kuruskan Badan Tanpa Berlapar

Produk yang terbaik untuk kuruskan badan adalah Set Detoks Shaklee.

Walaupun amalkan produk ini, Program Detoks Parasit pun kena buat sama.

Set Detoks ini terdiri dari 5 jenis vitamin untuk menyingkirkan parasit yang membuatkan berat susah nak turun.

Di samping itu, bila dah keluarkan parasit, jangan lah pula tambah parasit baru. Nanti susah nampak hasil.

Program Detoks Parasit

Objektif Program Detoks Parasit ini adalah untuk bantu badan fit. Bila badan fit, sistem imun kuat dan parasit susah nak melekat.

Antara intipati program ini termasuklah :

- Banyakkan makan sayur hijau dan buah-buahan
- Elakkan makanan berikut : Makanan berproses seperti gula putih, roti putih dan makanan berasaskan tepung putih
- Elakkan juga minuman berkafein seperti teh dan kopi
- Amalkan makan 6 kali sehari

P.s : Makan 6 kali sehari ini penting untuk kuruskan badan supaya badan kita tak lapar.

Kalau badan kita lapar, badan akan simpan lemak. Bila badan simpan lemak, the very next time kita makan semula macam biasa, berat akan naik lebih tinggi dari sebelum ini.

Jadi makan 6 kali sehari iaitu makanan yang tinggi fiber dan protein.

Insya-Allah saya akan sertakan Cadangan pemakanan untuk seminggu dengan setiap belian Set Detoks Shaklee untuk kuruskan badan.





Jika berminat dengan supplement semulajadi dan ingin menambah income bulanan anda boleh hubungi saya untuk konsaltasi percuma

HASANAH@NA


Wednesday, 14 June 2017

8 RESEPI ESP YANG MENYELERAKAN

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Kepada pengemar ESP shaklee pada kali ini saya ingin kongsikan tentang resepi esp yang best. Almaklum la di bulan2 puasa ni pasti peningkan ingin bertukar2 resepi ni lagi2 bila nak sahur pasti nak yang senang dan cepat di hidangkan.


OK...mula-mula kita lihat dulu apa BEZA SOYA BIASA DAN SOYA ESP ni

ESP-SOY PROTEIN ISOLATE POWDER

  • Menggunakan soya yang tidak diubah suai secara genetic (non-gmo) protein soya
  • Setiap hidangan mengandungi 14gram protein berkualiti tinggi yang rendah lemak, serta tanpa laktosa dan tanoa kolestrol.
  • Keperluan biologi lengkap dengan 9jenis amino asid perlu.
  • Mempunyai PDCAAS (Skor penghadaman protein kepada amino asid) skor1.0-kedudukan tertinggi dan sama dengan protein haiwan.
  • Mengandungi 5jenis keperluan vitamin B dan separuh daripada keperluan kalsium harian.
  • Mengandungi isoflavons semulajadi daripada soya
SOYA BIASA
  • Kacang soya yang telah diubahsuai genetiknya supaya cepat membesar
  • Mengandungi bahan-bahan aktif yang tidak dapat menghasilkan tenaga yang mencukupi untuk badan manusia malah membahayakan.
  • Soya biasa tidak membantu kepejalan otot, pemulihan tisu badan dan fungsi enzim serta hormon
  • Mengandungi paras laktosa yang tinggi dengan gula berlebihan.
  • Banyak mengandungi perasa tiruan, pemanis berlebihan, pewarna dan pengawet yabg menampakkan kecantikan soya
  • Tidak mengandungi khasiat.
RESEPI ESP YANG MENYELERAKAN










Jika berminat dengan supplement semulajadi dan ingin menambah income bulanan anda boleh hubungi saya untuk konsaltasi percuma

HASANAH@NA



Tuesday, 13 June 2017

CARA MENJANA PENDAPATAN DARI RUMAH BAGI IBU-IBU YANG BERKERJAYA

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Kali ini saya ingin berkongsi dengan anda semua yang sudi datang ke VitaminOri tentang bagaimana ingin menjana pendapatan bagi ibu-ibu yang berkerjaya tapi masih ingin menambahkan lagi income keluarga.


Dah jadi ibu bapa ni macam-macam kita risaukan tentang anak-anak. Lebih-lebih lagi zaman sekarang ni macam-macam kejadian yang kita dengar kan.
Pengasuh yang dera anak, van sekolah yang lebih muatan, memandu cara berbahaya dan pelbagai lagi berita yang tidak enak untuk didengar.
Seboleh-bolehnya kita nak jaga anak kita sendiri dan hantar-ambil anak sendiri. Bukan sekadar dari segi keselamatan sahaja, kita juga mahu lebih masa bersama anak-anak. Kita nak tengok anak-anak membesar depan mata kita.
Namun, ekonomi zaman kini yang meruncing membuatkan kita rasa cita-cita kita terbatas. Suami isteri perlu bekerja tetap untuk menampung keperluan keluarga.
Macam mana nak capai cita-cita jaga anak sendiri terutamanya apabila mereka dah masuk sekolah darjah 1 nanti?
Saya ada cadangan, mulakan bisnes part time semasa masih bekerja. Bisnes tu adalah bisnes yang tak perlu kita keluar je pejabat pos untuk hantar barang atau perlu sentiasa berjumpa customer. Semuanya boleh buat secara online.
Ada ke bisnes macam tu? Boleh beri pulangan lumayan ke?
Ada. Bisnes Shaklee. Bisnes ni mampu memberikan kita sehingga 4-5 angka jika kita beri komitmen sepenuhnya.

APA YANG BEST SANGAT TENTANG BISNES SHAKLEE INI?

1. Ada untung runcit dan bonus bulanan dari Shaklee bergantung kepada jualan kita. Jika kita mahu lebih kita kena usaha sunguh-sunguh dan kita perlu buat target jualan setiap bulan dan kita perlu usaha untuk capai target tersebut agar kita dapat bonus yang kita inginkan pada bulan seterusnya.
2. Semuanya boleh dibuat secara online sahaja. Kita hanya masukkan order pelanggan dan Shaklee akan uruskan semuanya hingga sampai ke depan pintu rumah pelanggan. Senang kan? Sesuai sangat untuk mereka yang sibuk bekerja.
3. Pendapatan yang lumayan, boleh tengok purata pendapatan pengedar Shaklee di bahagian bawah ya.
4. Bahan-bahan marketing disediakan. Hanya perlu copy-paste sahaja untuk memasarkan produk Shaklee, selain itu beratus poster produk yang cantik dan poster testimoni. Tinggal nak tulis dan kongsi sahaja
5. Tidak perlu buka kedai atau stokis, hanya buat secara online. Anda hanya perlu kosisten post produk ke FB,IG,PAGES dan BLOG sahaja. Jangan risau jika anda tidak mahir untuk melakukannya. Kami akan membantu anda sampai berjaya janji mahu je
6. Kami sediakan kumpulan sokongan untuk semua bisnes partner kami. Anda tidak akan keseorangan. Setiap orang di dalam kumpulan sokongan sedaya upaya untuk membantu jika ada masalah dan juga sama-sama memberi motivasi di antara satu sama lain.
Haaaa.. mudah bukan? Sesuai sangat untuk mereka yang masih bekerja dan boleh melakukannya secara part time.
Bisnes ini sesuai untuk anda? Hubungi saya hari ini demi merancang masa depan anak-anak dan ibu bapa yang lebih bahagia InshaAllah.

Jika berminat dengan supplement semulajadi dan ingin menambah income bulanan anda boleh hubungi saya untuk konsaltasi percuma

HASANAH@NA